Rattan bútorok

A XVII. században az angol és holland tengerészek által került be Európába a Távol-Keleten honos liánszerű kúszónövény a Rotang, más néven Rattanpálma. A rokokó idején XV. Lajos kézműveseinek támadt az az ötelete, hogy ennek a növénynek a könnyen hajlítható, szilárd hosszanti részéből székeket, fotelokat fonjanak.
Később egyes francia iparosok, kézművesek a keleti kúltúrákból merítve maguk is elkezdtek rattanból különböző lakberendezési tárgyakat készíteni, melyek gyorsan közkedveltté váltak. Később egyre szélesebb körben terjedt a rattanból készített vagy azzal díszített és az európai bútorgyártás alapanyagaival kombinált bútorok, berendezések gyártása.

Rattanból ma már csaknem bármilyen bútor és kiegészítő készülhet az előszobafalaktól kezdve a kisebb komódokon át, étkező- és ülőgarnitúrák vagy akár konyhabútor is. A kisbútorok, kiegészítők, tükörkeretek, virágtartók mellett komplett szekrény-polc kombinációkat is összeállíthatunk belőle. A kész bútorok eredeti színükben is jól mutatnak, de pácolással lehet színezni is őket. A rattanól készült bútorok strapabíróak, nem érzékenyek a különböző sérülésekkel szemben.

A rattan bútorok alapanyaga a rattan nád (latin nevén: Calamus Rotang), mely tulajdonképpen egy futó pálmafaj. Az erős kéreg alatt hosszanti szálban futó rugalmas, hajlékony, szilárd belső részt használják fonásra, a szárból pedig a bútorok tartóvázát készítik.
A rattan bútorok az első gyarmatosítók által kerültek Európába és azóta élvezzük e trópusi hangulatot idéző egzotikus növényből készült esztétikus megjelenésű berendezéseket.

Mivel az alapanyag a magas páratartalmú trópusi vidékekről származik , így a rattan bútorok nem érzékenyek a nedvességre és tisztán tartásuk is egyszerű vizes szivaccsal történő lemosással megoldható.

Legnépszerűbbek rattan bútorok:Rattan bútorok